LİNUX DROPBOX YEDEKLEME
Linux Dropbox Yedekleme
Sunucunuzdaki verileri dropbox hesabınıza yedeklemek için neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim.
Kurulum
Yedekleme için resmi dropbox istemcisi yerine açık kaynak kodlu Dropbox-Uploader'dan yararlanacağız.
Not: Aşağıdaki komutu kullanabilmek için "git" paketinin sisteminizde kurulu olması gerekmektedir.
git clone https://github.com/andreafabrizi/Dropbox-Uploader.git cd Dropbox-Uploader sudo chmod +x *.sh ./dropbox_uploader.sh
Yukarıdaki komutları girdikten sonra komut ekranınızda sizden "Access Token" isteyen bir komut belirecektir. Buradan sonra bu access token'ı üretmek için buraya tıklayın. Ardından yedeklemek istediğiniz dropbox hesabınıza giriş yapın.
Sağ üstte bulunan "Create app" butonuna basarak yeni bir uygulama oluşturacağız. Açılan ekranda "Dropbox API"'yi seçiyoruz. Altında açılan 2 seçenekten isterseniz bir klasöre izin verebilir ya da tüm dropbox'ınıza erişim izni verebilirsiniz. Tercihinize göre seçim yapın. Ardından uygulamanıza bir isim verin ve "Create app" butonuna basın.

Şimdi yapmamız gereken "Access Token" oluşturmak; bunun için “Generated access token” altındaki "Generate" butonuna basıyoruz. Burada bize bir tane access token oluşturulacak. Bu access token'ı komut ekranımıza yapıştırıyoruz. Ardından "y" diyoruz.
Artık dropbox hesabımız ile linux sunucumuzu birbirine bağlamış olduk. Bu aşamadan sonra dropbox hesabımıza yedek klasörünü oluşturacağız. Bunun için ve dropbox hesabımızda yapacağımız diğer işlemler için "./dropbox_uploader.sh" komutunu kullanacağız. Aşağıdaki görselde hangi komutları kullanabileceğinizi görebilirsiniz, ayrıca siz de "./dropbox_uploader.sh" yazarak komut ekranında bu ekranı görebilirsiniz.

Yedek klasörümüzün adı "Ozgun-Yedek" olsun. "mkdir" komutunu kullanarak dropbox hesabımıza bu klasörü oluşturuyoruz.
./dropbox_uploader.sh mkdir Ozgun-Yedek
Yedekleme
Yedekleme işlemi için önce yedeklemek istediğimiz klasörü ya da dosyayı tar.gz formatına getireceğiz. Bunun için aşağıdaki kodu kullanacağız.
tar -zcvf yedek-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz /home/kullanici-adi/yedek-alinacak-klasor-yolu/ /home/kullanici-adi/Dropbox-Uploader
Yukarıdaki komut için "kullanici-adi" gelen yere kendi linux kullanıcı adınızı yazmanız gerekmektedir.
Oluşturulacak tar.gz dosyası "/home/kullanici-adi/Dropbox-Uploader" klasörü içerisine "yedek-suanki-tarih.tar.gz" adıyla çıkartılacaktır.
Bu işlem sonrasında oluşturduğumuz dosyayı dropbox hesabımızdaki yedek klasörümüze göndermek için yine "./dropbox_uploader.sh" komutundan yararlanacağız. Bunun için yapmanız gereken;
./dropbox_uploader.sh upload /home/kullanici-adi/Dropbox-Uploader/yedek-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz Ozgun-Yedek
Bu işlem yapıldıktan sonra Dropbox hesabınıza girerek "Apps/Ozgun-Yedek" klasörü içerisinde tar.gz dosyanızı görebileceksiniz.
Son olarak, dropbox hesabımıza yükleme işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki komut ile sunucu içerisinde oluşturduğumuz tar.gz dosyamızı kaldırıyoruz.
rm /home/kullanici-adi/Dropbox-Uploader/yedek-$(date +%Y-%m-%d).tar.gz
İşte bu kadar.. Artık Linux sunucunuz içerisindeki dilediğiniz bir klasörü dropbox hesabınıza yedekleyebilirsiniz.
- 944
- 0
Yorumlar ( 0 )